685.000 euro voor de restauratie van Hoeve D’Heerlijkhede van Deefakker

Op 3 juni 2020, over deze onderwerpen: Cultuur
Hoeve D’Heerlijkhede Ingelmunster
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 685.457,29 euro toe voor de restauratie van Hoeve D’Heerlijkhede van Deefakker in Ingelmunster. “Hoeve D’heerlijkhede van Deefakker heeft haar wortels in de 16de eeuw, maar is ook een getuige van de chicorei- en tabaksteelt in de streek. De Duitse bezetter liet er tijdens de Eerste Wereldoorlog sporen achter; op het terrein vinden we restanten van een schuttershuisje en vliegveld. Ik ben dan ook heel blij dat al deze erfgoedelementen gerestaureerd worden en dat de site een nieuwe toekomst tegemoet gaat als sociaal project”, zegt minister Diependaele. 
 

Hoeve D'Heerlijkhede van Deefakker is sinds het overlijden van de laatste pachter enkele jaren geleden onbewoond. Het monument wordt herbestemd tot een sociaal project, waarbij het behoud en de herbestemming van de gebouwen met erfgoedwaarde voorop staan. Op de site komt ook een ontwikkeling van nieuwbouw met onder meer woningen, lokalen voor leefgroepen en dagbesteding, tijdelijke verblijven en een streekwinkeltje. De restauratie is integraal; gevels, daken en interieurs worden gerestaureerd. 

Op de site van deze historische hoeve zijn restanten van een omwalling bewaard. Het boerenhuis, de stallingen, de dwarsschuur met wagenhuis, de paardenstal, de kleine en de grote ast (van tabaks- en chicoreiteelt) en het starthuisje van het vliegveld uit de Eerste Wereldoorlog zijn vrij gaaf bewaard. Ook de toegangshekken met postamenten, het hondenhok en de laadbrug met kantoortje hebben erfgoedelementen. Ze werden allemaal beschermd als monument in 2002 omwille van de architectuurhistorische en industrieel-archeologische waarde.

Schepen voor erfgoed (Nadine Verheye) is fier dat dit dossier een goede afloop kent. Het zal een welkome steun zijn voor dit prachtig project.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is